Skip to content

Projektas „Olimpinis mėnuo 2020”

Klaipėdos „Saulėtekio“ progimnazijos mokyklos mokiniai priėmė iššūkį – dalyvavo projekte „Olimpinis mėnuo 2020”. Visą mėnesį 3 klasės mokiniai kartu su klasės mokytoja ne tik diskutavo apie sveiką gyvenseną, bet ir siekė subalansuotos gyvensenos.

Projektą sudarė 4 dalys: fizinis aktyvumas, sveika mityba, emocinė sveikata ir kokybiškas poilsis. Savaitės, skirtos fiziniam aktyvumui, metu mokiniai turėjo galimybę virtualiai bendrauti su olimpiečiais. Vis dėlto didžiausią įspūdį auklėtiniams paliko susitikimas su Klaipėdos miesto krepšinio komanda „Neptūnas“. Mokiniai lankėsi „Švyturio“ arenoje, kur vyko rytinė Klaipėdos „Neptūno“ krepšininkų treniruotė. Trečiokai turėjo galimybę išvysti krepšininkų užkuliusinį gyvenimą. Vaikai pamatė, kaip treniruojasi krepšininkai, buvo supažindinti su kasdienine žaidėjų dienotvarke, išgirdo, ką veikia trenerių štabas, kokie jų darbai. Po treniruotės kiekvienas ugdytinis galėjo saugiu atstumu pabendrauti su neptūniečiais ir užduoti klausimų.

Sveikos mitybos savaitės metu vaikai atliko įvairias užduotis ir veiklas, buvo skatinami atkreipti dėmesį į mitybą, maisto produktus. Mokiniai svarstė, kas yra sveika mityba, aiškinosi, kuo ji ypatinga, kodėl būtina sveikai maitintis. Paskutinę šios savaitės dieną trečiokai gamino įvairius sveiko maisto patiekalus, patys rinkosi receptus, tiksliai jų laikėsi, ruošė kokteilius, jais vaišino klasės draugus.

Pasaulio sveikatos organizacija sveikatą apibrėžia kaip fizinę, socialinę ir emocinę gerovę, o ne vien tik ligos ar negalios nebuvimą. Emocinė sveikata yra labai svarbi. Ją galima apibūdinti kaip gebėjimų rinkinį: gebėjimą atpažinti, įvardinti ir išgyventi savo emocijas, gebėjimą užmegzti ir palaikyti santykius su aplinkiniais, jausti pusiausvyrą, išgyventi krizę ir atsitiesti po sunkių išgyvenimų. Emocinė sveikata – tai emocinis ir dvasinis atsparumas, kuris leidžia patirti džiaugsmą ir ištverti sunkius jausmus. Vaiko emocijos yra pagrindinis jo asmenybės energijos šaltinis. Emocijas sukelia juos supantys daiktai, įvykiai, žmonės. Emociniai išgyvenimai asmenybės raidai yra nepaprastai reikšmingi: jie padeda suvokti save ir savo santykius su pasauliu. Teigiami išgyvenimai skatina aktyvumą, pasitikėjimą savimi. Tuo tarpu įtampa, neigiamos emocijos, vyraujančios ilgą laiką, keičia vaiko elgseną – jis tampa agresyvus, apatiškas, liūdnas, nepasitikintis savimi. Trečiokai mokėsi atpažinti savo emocinę būseną, ją įvardinti ir tinkamai reaguoti tiek į savo, tiek į kitų jausmus. Vaikai įsitikino, kad jie pavargsta nuo tokių pačių dalykų, kaip ir suaugusieji. Juos irgi vargina didelis tempas, aktyvi protinė veikla, didžiulis vienadienės informacijos kiekis – jis apkrauna mąstymą ir sąmonę. Pirmas žingsnis į kokybišką poilsį – apsisaugoti nuo nereikalingos ir nevertingos informacijos. Savaitės, skirtos kokybiškam poilsiui, metu mokiniai mokėsi sudaryti dienos režimą ir jo laikytis.

Paskutinę projekto įgyvendinimo dieną trečiokų laukė staigmena – reikėjo surasti paslėptą lobį. Jo ieškodami mokiniai turėjo išsiaiškinti įvairias užuominas, aktyviai judėti.

Į projektą „Olimpinis mėnuo 2020” įsitraukė ne tik mokiniai, bet ir jų tėveliai. Sveikos gyvensenos renginiai paskatino visus labiau domėtis ir rūpintis savo sveikata. Tikimės, kad šis projektas ir kitais metais pritrauks daug dalyvių.

 

  Pradinių klasių vyresnioji mokytoja Rasa Miceikienė

 

 

 

From → Uncategorized

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus.
Sutinku