Skip to content

Paroda Ex libris

      Šių metų gegužės 18 dieną Klaipėdos „Sauletekio“ progimnazija pasipuošė aštuntokų ekslibrisais. Kas gi tas ekslibrisas? Ekslibrisas arba ex libris (lotyniškai) – knygos savininko ženklas. Tai nedidelis tiražuojamas lapelis, klijuojamas viršelio vidinėje pusėje. Jame būna knygos savininko vardas (kartais tik inicialai) arba institucijos pavadinimas, piešinys (figūrinė, ornamentinė, šriftinė ar kita kompozicija, herbas, emblema, įvairūs atributai), kartais specialus tekstas.

    Ex libris atsirado XV a. Vokietijoje. Lietuvoje – XVI a., pradėjus plisti spausdintoms knygoms. Daug ekslibrisų sukūrė XX a. Lietuvos grafikai. XX a. II pusėje, didėjant formatui, ekslibrisas neteko taikomosios paskirties ir tapo savarankišku smulkiosios grafikos kūriniu.
    Kadangi šiais laikais ekslibrisų beveik niekas nebenaudoja, nusprendėme per dailės pamoką pabandyti atgaivinti jau primirštą grafikos techniką. Žinoma, pasirinkome šiek tiek paprastesnį kūrimo būdą.
    Susipažinę su dailės istorija, aštuntokai pabandė susikurti tokį asmeninį ekslibrisą, kokį norėtų matyti įklijuotą savo knygose. Darbų pradžia – eskizai. Iš pradžių kiekvienas mokinys nusipiešė po tris galimus savo būsimo ekslibriso variantus, iš jų rinkosi labiausiai patinkantį – apibūdinantį patį asmenį. Daugelis aštuntokų piešė savo zodiako ženklus, kiti vaizdavo savo pomėgius, dar kiti – personažus, gyvūnus, kuriems simpatizuoja.
    Užduotis pareikalavo iš mokinių kruopštumo, susikaupimo, lietuvių kalbos žinių ir, žinoma, kūrybiškumo. Na, o visa kita galite pamatyti darbų parodoje.
                                                                                                                                           Dailės mokytoja Agnė Čepulytė

From → Uncategorized

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus.
Sutinku